Forma potrawy: Dania na grilla, dla ilu osób: 3
baranina 70 dag
mleko 1/2 L
oliwa 3 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz czarny 1 łyżka
pomidory 3 szt
papryka czerwona 3 szt
cebula 5 szt
Baraninę pokroić w kostkę ok. 2,5 cm, włożyć do głębokiej miski, dodać sól i pieprz.
Wymieszać z oliwą, mlekiem i zalać nim mięso, marynować 4-5 godzin.
Po tym czasie mięso odsączyć i obsuszyć. Obrać cebulę i pokroić w grube plastry.
Podobnie pokroić pomidory. Papryki wymyć, oczyścić z nasion, pokroić na kawałki.
Nadziewać na rozetki na przemian: kawałki mięsa, plastry pomidora, cebuli, papryki, aż do wypełnienia.
Piec na grillu około 20 min.
W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Forma potrawy: Dania główne
800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż
Forma potrawy: Dania główne
600 g baraniny
1 kabaczek (ok. 1 kg)
sok z 1 cytryny
suszony rozmaryn
zielona mięta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej czerwonej papryki
zielona pietruszka
Do podania:
ziemniaki lub ryż
Grillowane kotlety baranie z ziołami
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 kotletów z combra (młoda baranina)
125 ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno