800g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125ml octu 3%
50ml oliwy
2 łyżki masła
250g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż
Sparzone wrzącym octem mięso osączyc, pobić pałką, posmarować oliwą. Wymieszać majeranek z pieprzem i solą. Mieszaninę tą wetrzeć w pieczeń.
Mięso przełożyć do naczynia, dodać masło, piec w piekarniku ogrzanym do temp. 230°C ok. 50 min., od czasu do czasu podlewając pieczeń sosem i skrapiając wodą.
Wyjąć upieczone mięso, do sosu wlać bulion, zaprawić łyżką mąki. Dodać umyty
i oczyszczony z szypułek agrest oraz cukier. Mieszając, gotować 5 min. Włozyć z
powrotem mięso i jeszcze raz zagotować.
Baraninę przełożyć na półmisek, polać sosem. Podawać z ryżem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl