MENU
ZWIŃ MENU

Pieczona kaczka po poznańsku

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól

Przyrządzanie

Kaczkę doprawiamy z zewnątrz z obu stron solą, pieprzem oraz niezbyt mocno majerankiem roztartym w dłoniach, następnie pokrojone w kawałeczki jabłka ze skórką doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy sporo majeranku po wymieszaniu wkładamy do wnętrza kaczki bardzo ciasno wypełniając jej wnętrze zszywamy jej otwór nitką lub spinamy wykałaczkami, co ok. 2 cm.

Po obcięciu kupra sznurkiem zawijamy każdą wykałaczkę jak sznurowadło na końcu zawiązując na pętelkę, podobnie postępujemy z szyją kaczki kaczkę wkładamy do brytfanny i pieczemy przez ok. 1,5 godz. w temp. ok. 180 - 200?c

Można odrobinę natłuścić dno brytfanny olejem podczas pieczenia podlewamy kaczkę wodą lub czerwonym winem do kaczki możemy dodać upieczone wcześniej jabłka które pozbawiamy szypułki oraz gniazda nasiennego, wydrążając je z góry i w ten otwór wkładamy np. żurawinę i podajemy razem z kaczką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól

Kaczka po pekińsku

Forma potrawy: Dania główne

1 duża kaczka
1 łyżka stołowa miodu
3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1,5 łyżki soli
por
plasterki cytryny
natka pietruszki do dekoracji
nić kuchenna

Do podania:
ryż
surówki z sezonowych warzyw

Buraczki zasmażane po poznańsku

Forma potrawy: Inne potrawy

0,5 kg - buraczków ćwikłowych,
1 - łyżka masła lub smalcu,
2 - średnie cebule pokrojone drobno,
1 łyżka mąki,
1 - kieliszek octu winnego,
sól, cukier

Kaczka nadziewana jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki