MENU
ZWIŃ MENU

Czarnina

Forma potrawy: Zupy

Składniki

1 - łyżka mąki
1 - kaczka z podrobami oraz 1 szklanka krwi z kaczki
1 lub 2 - szklanki śmietany
3 - kwaśne twarde jabłka (antonówki lub papierówki)
10 dag - suszonych śliwek
cukier
1 - łyżka octu winnego
pieprz
przyprawa do zup w proszku
sól
kilka listków laurowych
pęczek włoszczyzny

Przyrządzanie

Kaczkę wypatroszoną w całości wkładamy do garnka z wodą, tak by cała była pod wodą, po czym dodajemy żołądek (kaczy lub indyczy może być drobiowy) i inne podroby, jarzyny jak na rosół, 1 liść laurowy oraz trochę zielonego koperku i suszone owoce (śliwki) oraz świeże kwaśne jabłka w całości lub pokrojone na pół, następnie dodajemy 2 ? łyżki przyprawy do zup lub soli.

Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 godz. Krew z kaczki świeżo spuszczona mieszamy z octem winnym aby się nie ścięła. Po zagotowaniu wywaru odcedzamy go, pozostawiając tylko wodę i kaczkę, którą można nadziać jabłkami i podrobami i po upieczeniu w piekarniki podamy z ziemniaczkami jako drugie danie.

Do krwi z octem dodajemy wodę i następnie dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy tak by nie było grudek, po czym całość dodajemy do wywaru, stale mieszając i doprowadzamy całość do zagotowania i podajemy np. z kluskami ziemniaczanymi (starte ziemniaki wymieszane z mąką i solą kładziemy łyżeczką do wrzątku i po wypłynięciu nakładamy do talerza) i zalewamy je zupą.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kaczka po pekińsku

Forma potrawy: Dania główne

1 duża kaczka
1 łyżka stołowa miodu
3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1,5 łyżki soli
por
plasterki cytryny
natka pietruszki do dekoracji
nić kuchenna

Do podania:
ryż
surówki z sezonowych warzyw

Pieczona kaczka po poznańsku

Forma potrawy: Dania główne

1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól

Kaczka nadziewana jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki

Kaczka z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

kaczka - 600g
mąka - 60g
jabłka - 400g
ziemniaki - 800g
żurawina - 80g