Mintaj lub dorsz w chrzanie

Składniki potrawy

80dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól

Do podania:
zmieniaki
biała kapusta

Przyrządzanie

Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju.

Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć filety, posypać grubymi wiórkami chrzanu, skropić winem i dusić pod przykryciem 20 - 25 minut.

Śmietanę dokładnie wymieszać z imbirem, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zalać rybę śmietaną i zagotować.

Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody lub piure i surówką, np. z białej kapusty.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl