cojemy.pl > Dania główne > Wieprzowina z czerwoną kapustą

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sałatki ze śledziem i cebulą

Wieprzowina z czerwoną kapustą

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

2kg mięsa wieprzowego od szynki (ze skórą)
1 i 1/2kg czerwonej kapusty
4 cebule, 1 jabłko
5 łyżek smalcu
3 łyżki octu
2 łyżki mąki, kilka goździków
liść laurowy, sól, biały pieprz, cukier

Przyrządzanie

Wieprzowinę opłukać, osuszyć. Skórkę ponacinać w kratkę.
 
Mięso natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na ruszcie piekarnika (pod ruszt podłożyć blachę na ściekający tłuszcz, położyć na niej trzy obrane cebule i listek laurowy).
 
Piec około 3 godz w temp.około 180C. Po upływie 30-40 minut naszpikować skórkę mięsa gożdzikami. W trakcie pieczenia podlewać mięso od czasu do czasu wodą.
 
Na 45 minut przed zakończeniem pieczenia zwiękrzyć temp piekarnika do 200C. Kapustę umyć i poszatkować. Podsmażyć na smalcu, wlać szklankę wody i razem z posiekaną cebulą dusić około 2 godzin na wolnym ogniu.
 
Jabłka pokroić w kostkę, dodać do kapusty 1/2 godziny przed końcem duszenia. Doprawić do smaku octem, solą i cukrem. Mięso po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Sos przecedzić, rozprowadzić szklanką wody i zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, zagęścić sos i zagotować 3 minuty.
 
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Cukier, Czerwona kapusta, Goździk, goździki, Jabłka, Liść laurowy, Mąka pszenna (zwykła), Ocet, Pieprz, Smalec, Sól kuchenna, Wieprzowina

Podobne przepisy

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis

Meksykańska zupa cytrynowa

Forma potrawy: Zupa
700g piersi z kurczaka
4 kurze wątróbki
2,5 l wody
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 gałązki kolendry
3 zielone cytrynki (limonki)
700g pomidorów
100g czerwonej cebuli
1 zielona papryka
1 goździk
1 laska cynamonu (2,5 cm)
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju, sól

Do przybrania:
3 zielone cytrynki
1 avocado
smażone paski tortilli
» zobacz przepis

Krokiety z kapustą i grzybami

Forma potrawy: Danie główne
Ciasto:
20dag mąki
200ml mleka
200ml wody
2-3 jaja
3dag słoniny
sól

Nadzienie:
80dag kapusty kwaszonej
4dag grzybów suszonych
10dag cebuli
2dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
» zobacz przepis

Schab z owocami

Forma potrawy: Danie główne
1kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz

Sos:
120g suszonych śliwek
1 łyżka cukru

Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
» zobacz przepis

Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200g parmezanu
200g pieczarek
3 łyżki masła
20g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
 
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
» zobacz przepis

Makaron z salami

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
225g makaronu błyskawicznego
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w plastry
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w krążki
225g salami, pokrojonego w paseczki
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
starty ser parmezan
» zobacz przepis

Przystawka z melona i owoców morza

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
1 melon
2 dymki, posiekane
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i drobno pokrojonej
225g obranych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
gałązki bazylii
całe krewetki
» zobacz przepis

Modra kapusta

Forma potrawy: Inna potrawa
40 dkg - kapusty
2 plasterki słoniny
2 - średnie pokrojone w kostkę cebule
1 - łyżka mąki
3 - winne jabłka
2 - kieliszki octu winnego
sól, cukier, pieprz
» zobacz przepis

Gulasz po mazursku

Forma potrawy: Danie główne
60dag wołowiny z kością
25dag włoszczyzny z kapustą
65dag ziemniaków
20dag ogórków kwaszonych
2dag mąki
6dag tłuszczu
10dag cebuli
12dag śmietany
pieprz, sól

Do podania:
chleb
» zobacz przepis

Fasola z wieprzowiną

Forma potrawy: Danie główne
450g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, pokrojona w plastry
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
600ml wytrawnego wina jabłkowego
850g dużej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej

Do przybrania:
listki szałwii
» zobacz przepis

Żebroczka

Forma potrawy: Danie główne
2kg ziemniaków
15dag ryżu
0,5 l mleka
10dag wędzonego boczku lub słoniny
ew. 20dag gotowanego mięsa
15dag cebuli
czosnek
majeranek
sól, pieprz
papryka w proszku (słodka, z niewielkim dodatkiem ostrej)
przyprawa do zup (w proszku)
» zobacz przepis

Risotto z boczku i kapusty

Forma potrawy: Danie główne
2 łyżki oleju
225g plasterków wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w paski
1 duża cebula, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
14 zielonej lub białej kapusty, pokrojonej w paski
175g czerwonej papryki z puszki, odcedzonej i pokrojonej w plastry
425g ugotowanego ryżu
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.