2kg mięsa wieprzowego od szynki (ze skórą)
1 i 1/2kg czerwonej kapusty
4 cebule, 1 jabłko
5 łyżek smalcu
3 łyżki octu
2 łyżki mąki, kilka goździków
liść laurowy, sól, biały pieprz, cukier
Wieprzowinę opłukać, osuszyć. Skórkę ponacinać w kratkę.
Mięso natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na ruszcie piekarnika (pod ruszt podłożyć blachę na ściekający tłuszcz, położyć na niej trzy obrane cebule i listek laurowy).
Piec około 3 godz w temp.około 180C. Po upływie 30-40 minut naszpikować skórkę mięsa gożdzikami. W trakcie pieczenia podlewać mięso od czasu do czasu wodą.
Na 45 minut przed zakończeniem pieczenia zwiękrzyć temp piekarnika do 200C. Kapustę umyć i poszatkować. Podsmażyć na smalcu, wlać szklankę wody i razem z posiekaną cebulą dusić około 2 godzin na wolnym ogniu.
Jabłka pokroić w kostkę, dodać do kapusty 1/2 godziny przed końcem duszenia. Doprawić do smaku octem, solą i cukrem. Mięso po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Sos przecedzić, rozprowadzić szklanką wody i zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, zagęścić sos i zagotować 3 minuty.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem