MENU
ZWIŃ MENU

Wieprzowina z czerwoną kapustą

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

2 kg mięsa wieprzowego od szynki (ze skórą)
1 i 1/2 kg czerwonej kapusty
4 cebule, 1 jabłko
5 łyżek smalcu
3 łyżki octu
2 łyżki mąki, kilka goździków
liść laurowy, sól, biały pieprz, cukier

Przyrządzanie

Wieprzowinę opłukać, osuszyć. Skórkę ponacinać w kratkę.
 
Mięso natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na ruszcie piekarnika (pod ruszt podłożyć blachę na ściekający tłuszcz, położyć na niej trzy obrane cebule i listek laurowy).
 
Piec około 3 godz w temp.około 180C. Po upływie 30-40 minut naszpikować skórkę mięsa gożdzikami. W trakcie pieczenia podlewać mięso od czasu do czasu wodą.
 
Na 45 minut przed zakończeniem pieczenia zwiękrzyć temp piekarnika do 200C. Kapustę umyć i poszatkować. Podsmażyć na smalcu, wlać szklankę wody i razem z posiekaną cebulą dusić około 2 godzin na wolnym ogniu.
 
Jabłka pokroić w kostkę, dodać do kapusty 1/2 godziny przed końcem duszenia. Doprawić do smaku octem, solą i cukrem. Mięso po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Sos przecedzić, rozprowadzić szklanką wody i zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, zagęścić sos i zagotować 3 minuty.
 
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Schab z owocami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz

Sos:
120 g suszonych śliwek
1 łyżka cukru

Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta

Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

 
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200 g parmezanu
200 g pieczarek
3 łyżki masła
20 g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50 ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
 
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
 

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól

Krokiety z kapustą i grzybami

Forma potrawy: Dania główne

Ciasto:
20 dag mąki
200 ml mleka
200 ml wody
2-3 jaja
3 dag słoniny
sól

Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej
4 dag grzybów suszonych
10 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz