500g dyni
300g mięsa mielonego
100g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz
Ryż przebrać, umyć, podgotować w osolonej wodzie, po czym odcedzić na durszlaku. Cebulę obrać z łuski, drobno pokrajać, przesmażyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem.
Dynię obrać, oczyścić, pokrajać w sporą kostkę, oprószyć solą i cynamonem.
Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, ułożyć w nim warstwę ryżu, warstwę dyni, potem warstwę mięsa z cebulą i tak na zmianę do wyczerpania się składników.
Przecier pomidorowy rozprowadzić w wodzie (1/2 szklanki), dodać śmietanę, dobrze wymieszać i zalać potrawę.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Zapiekać 30–40 minut.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl