Forma potrawy: Zupy
20 raków
łyżka mąki
łyżka masła
0,5 - kubka kwaśnej śmietany
1 l. - bulionu wołowego
sól
gałązka kopru lub pęczek koperku
Raki wypłukane wrzucamy w ugotowaną i posoloną wodą , do której dodajemy dolne części z koperku w całości natkę pozostawiając je do późniejszego przyprawienia potrawy siekając go i gotujemy przez 15 min pod przykryciem w garnku.
Po ugotowaniu wyjmujemy raki oraz koper z wody i obieramy raki z mięsa z tułowia, na górnej części znajduje się czarna żyłka, którą należy odrzucić, mięso należy wysuszyć, podobnie jak i skorupki które suszymy np. w piekarniku i b. drobno mielimy.
Do roztopionego na patelni maśle dodajemy rozkruszone skorupki z raków i przesmażamy je, po czym dolewamy 3-4 chochelki bulionu i przez 5 min. gotujemy.
Po ugotowaniu dodajemy przez sitko do przygotowanego wcześniej bulionu wołowego i ustawiamy na dużym ogniu, po czym dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką mieszając stale, następnie dodajemy posiekany koper i na koniec dodajemy pokrojone drobniej mięso raka, doprowadzamy do zagotowania i podajemy z grzankami, ryżem.
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Zupy
500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii