400g bakłażanów
300g pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
12 łyżek oliwy słonecznikowej albo kukurydzianej
sól, pieprz
5-10 dkg parmezanu
Pomidory zaparzyć przez moment, następnie obrać i posiekać. Bakłażany obrać i pokroić w kostkę o wielkości około 1 cm. Następnie bakłażany podsmażyć chwilę na 6 łyżkach oliwy z dodatkiem ząbku czosnku.
Osobno na kolejnych 6 łyżkach oliwy posmażać pomidory przez około 5 minut, dodać cukier i posolić.
Połączyć bakłażany z pomidorami i gotować następne 10 - 15 minut, można do tego dodać łyżkę świerzej, posiekanej bazylii.
Jednocześnie ugotować makaron, na ugotowany makaron wrzucić mieszankę bakłażanowo-pomidorową i posypać całość startym parmezanem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl