Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
250 g makaronu muszelki
200 g tuńczyka w oleju
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona słodka papryka
125 g kukurydzy w puszki
sok z cytryny
3-4 łyżki majonezu
czarny mielony pieprz
sól do smaku
koperek lub pietruszka
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu - makaron po ugotowaniu musi być lekko twardawy i sprężysty. Makaron odcedzić na sicie i przełożyć do dużej salaterki.
Makaron polać olejem z puszki z tuńczyka, całość starannie wymieszać (ale bez zgniatania makaronu) i odstawić do wystygnięcia.
Paprykę umyć, starannie usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w cienkie pierścienie. Tuńczyka wyjąć z puszki i rozgnieść widelcem na papkę. Szczypiorek starannie umyć i drobno posiekać.
Do salaterki przełożyć pokrojoną paprykę, szczypiorek, kukurydzę z puszki - całość skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Przed podaniem sałatki, przyprawić ją majonezem, solą oraz pieprzem. Udekorować drobno posiekaną zieleniną - koperkiem lub pietruszką.
Forma potrawy: Sałatki
8 połówek gruszek
małą puszka tuńczyka w oliwie
3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
łyżeczka posiekanej zieleniny
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
puszka tuńczyka w oleju
pół szklanki ryżu
8 szt. oliwek zielonych
sok z połowy cytryny
pieprz
sól
pół łyżeczki oleju
2 łyżki majonezu
Sałatka kukurydziana z tuńczykiem
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25 dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym
Forma potrawy: Sałatki
nieduży ogórek konserwowy
pół puszki tuńczyka w oleju
pół puszki kukurydzy
2 plasterki żółtego sera ostrego
olej
sól
pieprz
majonez
ocet winny
musztarda
pół puszki groszku