Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, dla ilu osób: 4
250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz
Makaron ugotować al dente. Cukinię obrać i pokroić w plastry lub kostkę, następnie sparzyć wrzątkiem.
Boczek pokroić w grubą kostkę, smażyć, aż będzie chrupiący, dodać ser, rozpuścić.
Ugotowany makaron wymieszać z cukinią, boczkiem i selerem. Dodać sól, pieprz do smaku.
Forma potrawy: Dania główne
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym
Forma potrawy: Dania główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym
Forma potrawy: Dania główne
15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki
Brokuły z makaronem w sosie serowym
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10 dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany