ok 1,5kg kurczę
5 dl jogurtu
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
50g świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki sproszkowanego
sok z 1 cytryny
2 łyżki garam masala
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka papryki
0,5 łyżeczka szafranu
1,5 łyżeczki soli
Kurczę podzielić na ćwiartki, zdjąć skórę. W każdej ćwiartce zrobić 2-3 nacięcia o głębokości 1,5 cm, po czym natrzeć solą.
Posiekać drobno cebulę, czosnek i imbir, dodać pozostałe przyprawy, zmiksować zmiksować razem z jogurtem i sokiem z cytryny.
Ułożyć kurczaka w kamionce, zalać marynatą i przechować w lodówce przez 24 godziny.
Przełożyć ćwiartki kurczaka wraz z marynatą do żaroodpornego naczynia i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika na półtorej godziny.
Wyłoży mięso na półmisek, sos podać osobno w sosjerce.