2 nieduże kotlety wieprzowe
1 łodyga trawy cytrynowej
kwałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka siekanej dymki
1 główka sałaty rzymskiej
2 łyżki słodkiego sosu chilli
2 limonki
1 łyżka sosu sojowego
Schab pokroić - najlepiej jeżeli jest lekko zmrożony (np. po pobycie 30 min. w zamrażalniku) wtedy krojenie jest łatwiejsze. Trawę cytrynową posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce. Pokroić cebulę.
W woku rozgrzać olej, podsmażyć trawę cytrynową, dodać mięso, smażyć 3-4 minuty. Dodać imbir, 1 łyżkę cukru oraz cebulę. Wymieszać, posypać dymką i zdjąć z palnika.
Sos chilli wymieszać z sokiem z limonek, sosem sojowym i pozostałym cukrem.
Sałatę umyć, liście ułożyć na talerzach. Obok liści podawać w miseczce mięso, sos osobno.
Trawę cytrynową i inne ezotyczne składniki znajdziesz na stoiskach z orientalną żywnością.