MENU
ZWIŃ MENU

Wieprzowina z sosem limonkowym

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 2, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

2 nieduże kotlety wieprzowe
1 łodyga trawy cytrynowej
kwałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka siekanej dymki
1 główka sałaty rzymskiej
2 łyżki słodkiego sosu chilli
2 limonki
1 łyżka sosu sojowego

Przyrządzanie

Schab pokroić - najlepiej jeżeli jest lekko zmrożony (np. po pobycie 30 min. w zamrażalniku) wtedy krojenie jest łatwiejsze. Trawę cytrynową posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce. Pokroić cebulę.

W woku rozgrzać olej, podsmażyć trawę cytrynową, dodać mięso, smażyć 3-4 minuty. Dodać imbir, 1 łyżkę cukru oraz cebulę. Wymieszać, posypać dymką i zdjąć z palnika.

Sos chilli wymieszać z sokiem z limonek, sosem sojowym i pozostałym cukrem.

Sałatę umyć, liście ułożyć na talerzach. Obok liści podawać w miseczce mięso, sos osobno.

Trawę cytrynową i inne ezotyczne składniki znajdziesz na stoiskach z orientalną żywnością.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Wieprzowina duszona z fasolą

Forma potrawy: Dania główne

1,5 kg wieprzowiny
0,5 kg fasoli
250 ml soku pomidorowego
1 duża cebula
125 ml oleju
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz

Fasola z wieprzowiną

Forma potrawy: Dania główne

450g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, pokrojona w plastry
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
600ml wytrawnego wina jabłkowego
850g dużej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej

Do przybrania:
listki szałwii

Wieprzowina po indonezyjsku

Forma potrawy: Dania główne

1 łyżka oleju
450g chudej wieprzowiny bez kości, pokrojonej w paski
50g świerzego imbiru, pokrojonego w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1/4 łyżeczki proszku chilli
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry
225g obranych krewetek
1 pęczek dymki, każda cebulka przepołowiona i pocięta wzdłuż

Wieprzowina w sosie chilli

Forma potrawy: Dania główne

80 dag wieprzowiny bez kości
2 łyżki smalcu
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
4 zielone pomidory
1 łyżka mąki
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki kminku
750 ml gorącej wody
sól