Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 6
ok 1,5 kg kurczę
5 dl jogurtu
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
50 g świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki sproszkowanego
sok z 1 cytryny
2 łyżki garam masala
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka papryki
0,5 łyżeczka szafranu
1,5 łyżeczki soli
Kurczę podzielić na ćwiartki, zdjąć skórę. W każdej ćwiartce zrobić 2-3 nacięcia o głębokości 1,5 cm, po czym natrzeć solą.
Posiekać drobno cebulę, czosnek i imbir, dodać pozostałe przyprawy, zmiksować zmiksować razem z jogurtem i sokiem z cytryny.
Ułożyć kurczaka w kamionce, zalać marynatą i przechować w lodówce przez 24 godziny.
Przełożyć ćwiartki kurczaka wraz z marynatą do żaroodpornego naczynia i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika na półtorej godziny.
Wyłoży mięso na półmisek, sos podać osobno w sosjerce.
Sałatka makaronowa z sosem paprykowym
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak o wadze ok. 1 kg
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebulki szalotki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1 cytryna pokrojona w plasterki do przybrania
Sos:
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka drobno posiekanej skórki z cytryny
250 ml wody
Do podania:
ryż
Tazin z kurczęcia z cebulą i rodzynkami
Forma potrawy: Dania główne
1 duże kurczę
4 cebule
150 g rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta kwiatu muszkatołowego lub mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg zmielonej wołowiny
1 łyżka przyprawy chilli w proszku
1 duża cebula
1 puszka fasoli czerwonej
2 ząbki czosnku
ew. 1 łyżeczka zmielonego kminku
1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
pieprz
sól
kilka kropel tabasco