Kurczak duszony ze śliwkami

Składniki potrawy

1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50g boczku wędzonego
250g suszonych śliwek bez pestek
250g rodzynków
250g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50ml śliwowicy
sól, pieprz

Do podania:
kasza perłowa

Przyrządzanie

Sprawionego kurczaka opłukać, po czym odciąć nogi nieco poniżej stawu kolanowego, przyciąć końce skrzydełek i pokroić tuszke na 4 częćci.

Rodzynki zalać niewielką ilością wrzątku, moczyć 30 minut, następnie osączyć. Śliwki moczyć 30 min w zimnej wodzie. Osączyć. Migdały obrać ze skórki. Boczek pokroić w kostkę.

Rozgrzać w naczyniu masło z oliwą, dodać kawałki kurczaka, obrumienić z obu stron. Po 10-15 minutach kurczaka wyjąć i trzymać w cieple pod przykryciem.

Do tłuszczu ze smażenia dodać boczek, śliwki, rodzynki, cukier i wymieszać.

Następnie włożyć laskę cynamonu, goździki i ćwiartki kurczaka. Podlać sliwowicą, wlać 250 ml wody, dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 min (cynamon i goździki wyjąć).

Dodać migdały i dusić jeszcze, na bardzo małym ogniu przez około 25 minnut.

Podawac na gorąco z kaszą perłową.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl