MENU
ZWIŃ MENU

Kanapki duńskie ze śledziem i jajkiem

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania, dla ilu osób: 5, czas przygotowania: 25 min.

Składniki

10 kromek pumpernikla
10 jajek
1 mała puszka czerwonego kawioru
15 filetów śledziowych
80 g masła
1 pęczek szczypiorku

Przyrządzanie

Jaja umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na plasterki grubości 3 mm. Końce nie zawierające żółtka odrzucić.

Filety dokładnie osączyć, przekroić wzdłuż na połowę i zwinąć w ruloniki.

Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić na kawałki wielkości pumpernikla.

Kromki pumpernikla posmarować masłem. Na każdej ułożyć wzdłuż przekątnej 3 ruloniki śledziowe. Na miejscach nie zakrytych śledziem położyć plasterki jajek.

Miejsca pomiędzy rulonikami śledziowymi a jajem wypelnić ozdobnie kawiorem.

Na każdej kanapce ułożyć dekoracyjnie 2 łodyżki szczypiorku.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kanapki duńskie z tatarem

Forma potrawy: Śniadania

10 kromek chleba razowego
40 g surowej polędwicy wołowej
10 jajeczek przepiórczych
125 g masła
1 cebula
1 mały słoik ogorków konserwowych
2 łyżki kaparów lub siekanych grzybów marynowanych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
 

Kanapki z twarogiem i dżemem

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

3-4 kromki chleba
10 dag twarogu
8-10 dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)

Kanapki glazurowane z musem z łososia

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50 g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki

Galaretka:
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny

Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100 ml śmietany kremówki
60 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Kanapki z krewetkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80 g gęstego majonezu
1 pęczek koperku

Sos majonezowy:
120 g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz