10 kromek pumpernikla
10 jajek
1 mała puszka czerwonego kawioru
15 filetów śledziowych
80g masła
1 pęczek szczypiorku
Jaja umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na plasterki grubości 3 mm. Końce nie zawierające żółtka odrzucić.
Filety dokładnie osączyć, przekroić wzdłuż na połowę i zwinąć w ruloniki.
Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić na kawałki wielkości pumpernikla.
Kromki pumpernikla posmarować masłem. Na każdej ułożyć wzdłuż przekątnej 3 ruloniki śledziowe. Na miejscach nie zakrytych śledziem położyć plasterki jajek.
Miejsca pomiędzy rulonikami śledziowymi a jajem wypelnić ozdobnie kawiorem.
Na każdej kanapce ułożyć dekoracyjnie 2 łodyżki szczypiorku.