kilogram świeżych śledzi
20dag tartej bułki
2 jajka
2 cebule
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki oleju
sól
do podania:
ziemniaki
Śledzie oczyścić, dokładnie wypłukać, usunąć z nich ości, po czym śledzie zemleć w maszynce.
Cebulę umyć, drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, nie rumieniąc.
W miseczce wymieszać zmielone śledzie, cebulę, łyżkę tartej bułki, śmietanę, wbić do tego jajka i posolić.
Jeszcze raz dobrze wymieszać i z tej masy formować małe kotleciki.
Kotleciki obtaczać w tartej bułce i smażyć na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju.
Podawać z ziemniakami ugotowanymi na sypko i surówką sezonową.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl