Kotlety ze śledzi

Składniki potrawy

kilogram świeżych śledzi
20dag tartej bułki
2 jajka
2 cebule
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki oleju
sól
 
do podania:
ziemniaki

Przyrządzanie

Śledzie oczyścić, dokładnie wypłukać, usunąć z nich ości, po czym śledzie zemleć w maszynce.
 
Cebulę umyć, drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, nie rumieniąc.
 
W miseczce wymieszać zmielone śledzie, cebulę, łyżkę tartej bułki, śmietanę, wbić do tego jajka i posolić.
 
Jeszcze raz dobrze  wymieszać i z tej masy formować małe kotleciki.
 
Kotleciki obtaczać w tartej bułce i smażyć na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju.
 
Podawać z ziemniakami ugotowanymi na sypko i surówką sezonową.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl