1,5kg śliwek węgierek
75dag śliwek mirabelek
25dag masła
20dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
Śliwki umyć, wyjąć pestki. Masło utrzeć z 15 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dwa jajka rozbić, białka odstawić do lodówki. Resztę jajek i 2 żółtka utrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, śmietaną i masłem.
Ciasto włożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy, ułożyć na wierzchu śliwki. Piec 25 min. w temperaturze 200°C.
Odłożone białka, szczyptę soli i sok cytrynowy ubić z resztą cukru i cynamonem. Masę włożyć do szprycy, na gorącym cieście zrobić ozdobną kratkę, piec jeszcze 10 minut w tej samej temperaturze.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl