Kartofle faszerowane śledziami i prawdziwkami

Składniki potrawy

12 średniej wielkości kartofli
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1 łyżka tartej bułki
1 pęczek siekanego koperku
tłuszcz do wysmarowania formy
 
Farsz:
150g solonych śledzi
5 dużych suszonych prawdziwków
3 kartofle
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
1 łyżka masła

Przyrządzanie

Grzyby moczyć przez 20 min. w letniej wodzie. Wyjąć, odcisnąć i usunąć ogonki, kapelusze drobno posiekać i zasmażyć przez 3-5 min. na połowie łyżki rozgrzanego masła.
 
Kartofle przeznaczone na farsz obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przefasować przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Zasmażyć na reszcie masła na jasnozłoty kolor.
 
Śledzie wymoczyć (ok. 30 min) w zimnej wodzie, obrać, usunąć ości i bardzo drobno posiekać. Połączyć z puree z kartofli, z grzybami i z cebulą. Dodać jajo, śmietanę, doprawić pieprzem i starannie wymieszać.
 
Kartofle do faszerowania obrać, umyć, następnie odciąć z wierzchu każdego z nich plasterek o grubosci ok 1,5 cm, a z przeciwległego końca o grubosci 5 mm.
 
Wnętrze kartofli wydrążyć łyżką, pozostawiając ścianki o grubości ok. 5 mm, napełnic farszem po czym przykryć grubszymi, odciętymi plasterkami, ułożyć obok siebie w wysmarowanej tłuszczem rynience, zalać śmietaną, posypać tartą bułką, a na wierzch każdego z nich położyć kawałeczek masła. Piec w nagrzanym do temp. 220 st. C. piekarniku przez 20 min.
 
Podawać posypane siekanym koperkiem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl