MENU
ZWIŃ MENU

Grzyby duszone zapiekane z kartoflami

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki

400 g swieżych prawdziwków lub maślaków
300 g kartofli
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki siekanego koperku
50 ml oliwy
40 g masła
100 ml śmietany
2 liście laurowe
sól, pieprz

Przyrządzanie

Grzyby dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą (maślaki należy przedtem obrać
ze skórki). Pokroić w plasterki i smażyc 5 min na połowie masła. Przełożyc do rondla, dodać obrane, wypestkowane i pokrojone w kawałki pomidory, pieprz, sól i liść laurowy. Zalać śmietaną i dusić pod przykryciem około 10 min.

Kartofle obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć na oliwie na jasnozłoty kolor.

Cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na reszcie masła na jasnozłoty kolor.

Do podduszonych grzybów dodać podsmażone kartofle, cebulę i starannie wymieszać. Zapiekać przez 15 min w nagrzanym do temp. 230°C piekarniku.

Przed podaniem podzielić na porcje i posypać siekanym koperkiem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekane grzyby

Forma potrawy: Zapiekane

80 dag grzybów
3 dag tłuszczu
5 dag cebuli
sól
pieprz
1/8 l śmietany
4-6 dag sera tylżyckiego
2 dag masła
2 dag tartej bułki

Kurki duszone

Forma potrawy: Dania główne

1 kg kurek
1 cebula
100 g masła
125 ml rosołu lub wody
125 ml śmietany
2 łyżki kaperku drobno pokrojonego
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki pureé

Pory zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
 

Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane

Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
 
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz