Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz.
400 g swieżych prawdziwków lub maślaków
300 g kartofli
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki siekanego koperku
50 ml oliwy
40 g masła
100 ml śmietany
2 liście laurowe
sól, pieprz
Grzyby dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą (maślaki należy przedtem obrać
ze skórki). Pokroić w plasterki i smażyc 5 min na połowie masła. Przełożyc do rondla, dodać obrane, wypestkowane i pokrojone w kawałki pomidory, pieprz, sól i liść laurowy. Zalać śmietaną i dusić pod przykryciem około 10 min.
Kartofle obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć na oliwie na jasnozłoty kolor.
Cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na reszcie masła na jasnozłoty kolor.
Do podduszonych grzybów dodać podsmażone kartofle, cebulę i starannie wymieszać. Zapiekać przez 15 min w nagrzanym do temp. 230°C piekarniku.
Przed podaniem podzielić na porcje i posypać siekanym koperkiem.
Forma potrawy: Zapiekane
80 dag grzybów
3 dag tłuszczu
5 dag cebuli
sól
pieprz
1/8 l śmietany
4-6 dag sera tylżyckiego
2 dag masła
2 dag tartej bułki
Forma potrawy: Dania główne
1 kg kurek
1 cebula
100 g masła
125 ml rosołu lub wody
125 ml śmietany
2 łyżki kaperku drobno pokrojonego
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki pureé
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami
Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz