MENU
ZWIŃ MENU

Tortilla de patatas

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 40 min.

Składniki

8 jajek
1 kg kartofli
olej do smażenia
sól

Przyrządzanie

Kartofle obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone kartofle i smażyć je mieszając, by się nie przypaliły. Podczas smażenia lekko je osolić.

Do dużej miski wbić 8 jajek. Osolić i trzepaczką ubić na jednolitą masę. Podsmażone kartofle wrzucić do miski z jajami i dobrze wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej. Przelać mieszaninę jajek i kartofli. Potrząsać lekko patelnią, by smażony placek nie przywarł do dna.

Talerz o średnicy zbliżonej do średnicy patelni przyłożyć do tortilli i nakryć patelnię. Przewrócić patelnię na drugą stronę, by tortilla wypadła na talerz. Wnętrze placka nie powinno być zbytnio ścięte.

Pokroić tortillę na 6 porcji. Podawać jako przystawkę na zimno lub goraco.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Fajitas z warzywami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

4 placki tortilla
cebula
garść fasolki szparagowej
bakłażan
2 ząbki czosnku
3 marchewki
oliwa
zioła: kolendra, rozmaryn, szałwia, majeranek, tymianek
łyżeczka sosu sojowego
10 kropel tabasco, lub oleju chili, lub pieprz
 

Jajka rabo do mestiza

Forma potrawy: Śniadania

4 jajka
1 mały pomidor
1/2 cebuli
1/4 ząbka czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżki sera cheddar
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
olej do smażenia

Do podania:
placki tortilla