1kg karkówki
1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
1/2 litra wody
150ml octu
15dag cebuli
1-2 listki laurowe
Mięso pokroić na plasterki grubości około 1 cm i lekko je rozklepać.
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami (bez czosnku). Następnie schłodzić ją.
Pokrojoną karkówkę ułożyć warstwami w emaliowanym garnku lub porcelanowej misce, każdą warstwę zalewając zalewą. Następnie naczynie wstawić do chłodnego miejsca (temperatura około 7°C) na 24 - 48 godzin, obracając w tym czasie kilka razy kawałki karkówki w zalewie.
Po wyjęciu mięso należy dobrze osączyć, powycierać ściereczką. Czosnek rozetrzeć z solą i natrzeć tym kawałki karkówki, po czym wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Po wyjęciu każdy kawałek karkówki zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec na grillu po 5 minut z każdej strony. Należy uważać aby nie przedziurawić folii, bo wtedy karkówka stanie się sucha.
Przygotowanie jest czasochłonne ale smak rekompensuje to z naddatkiem :)
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl