Kanapki glazurowane z musem z łososia

Składniki potrawy

5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki

Galaretka:
200ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny

Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100ml śmietany kremówki
60g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Przyrządzanie

Łososia wyjąć z puszki, osączyć na sicie, obrać ze skóry, usunąć ości i ciemne części. Rozetrzeć razem z masłem na jednolitą masę. Dodać śmietanę i sok z cytryny. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z każdej kromki chleba wyciąć 3 krążki. Krążki chleba posmarować cienko masłem i wycisnąć na nie masę łososiową za pomocą wyciskarki z karbowaną końcówką.

Przybrać każdą kanapkę listkiem pietruszki i cząstką cytryny wyciętą z plasterka. Kanapki ochłodzić w lodówce.

Żelatynę moczyć w winie 15 min., następnie wino ogrzewać, stale mieszając, aż żelatyna nie rozpuści się. Powstałą w ten sposób galaretkę zostawić do ochłodzenia. Płynną galaretką dwukrotnie smarować powierzchnie kanapek za pomocą płaskiego pędzla. Włożyć kanapki do lodówki między jednym a drugim glazurowaniem i po jego zakończeniu.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl