chleb pełnoziarnisty
masło
ser żółty
majonez
świeża "nowa" cebula
W zależności od apetytu i ilości osób - ukroić kilka kromek chleba, posmarować dobrym masłem.
Następnie położyć na to plastry żółtego sera i rozsmarować na nich dość grubą warstwę majonezu (polecam kielecki), najlepiej tak aby przykrywał całą kromkę i ser.
Z cebuli wykroić plastry - jeden na każdką kromkę, po czym pokroić je na drobną kostkę. Posypać kromki cebulą. Smacznego.
Majonez dobrze wiąże cebulę, tak że przy konsumpcji nie spada ona z chleba, oraz powoduje że jej smak nie jest zbyt ostry.
Spożywanie świeżej cebuli w okresie zimowym sprzyja odporności organizmu na choroby i przeziębienia.
Forma potrawy: Śniadania
10 kromek chleba razowego
40 g surowej polędwicy wołowej
10 jajeczek przepiórczych
125 g masła
1 cebula
1 mały słoik ogorków konserwowych
2 łyżki kaparów lub siekanych grzybów marynowanych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
3-4 kromki chleba
10 dag twarogu
8-10 dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)
Kanapki glazurowane z musem z łososia
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50 g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki
Galaretka:
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny
Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100 ml śmietany kremówki
60 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80 g gęstego majonezu
1 pęczek koperku
Sos majonezowy:
120 g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz