Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania, czas przygotowania: 15 min.
20 kromek pieczywa tostowego
100 g masła
150 g tłustego twarożku śmietankowego
40 plasterków salami
1 główka kruchej sałaty
sól
folia spożywcza
Z kromek chleba okroić skórkę. Masło utrzeć na pulchną masę tak, by się dało łatwo rozsmarować.
Twarożek rozgnieść widelcem, dodać sól i dobrze wymieszać. Liście sałaty dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
Z plasterków salami zdjąć skórkę. Chleb posmarować masłem. Na 10 kromkach położyć po 1 liściu sałaty i po 4 plasterki salami. Na to nałożyć warstwę twarożku.
Każdą kanapkę przykryć kromką chleba posmarowaną masłem. Przygotowane kanapki przycisnąć deseczką, by wyrównać ich grubość, następnie przekroić wzdłuż przekątnej na trójkąty.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
225g makaronu błyskawicznego
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w plastry
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w krążki
225g salami, pokrojonego w paseczki
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
starty ser parmezan
Sandwicze z kremem serowo-orzechowym
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
4 kromki chleba
2 rzodkiewki
4 dag masła
10 dag łagodnego sera żółtego
3 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2-3 łyżki mleka
Forma potrawy: Sałatki
25 dag porów sałatkowych
20 dag kabanosów (lub salami w plasterkach)
15 dag sera żółtego (najlepiej edamskiego)
15-20 dag kukurydzy z puszki
szklanka czerwonej fasoli z puszki
1/2 pęczka natki pietruszki
15 dag jogurtu naturalnego
mały słoiczek majonezu
1-2 łyżki musztardy
1 główka sałaty lodowej
Forma potrawy: Sałatki
100 g suchego makaronu
250 g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50 g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki
Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki