20 kromek pieczywa tostowego
100g masła
150g tłustego twarożku śmietankowego
40 plasterków salami
1 główka kruchej sałaty
sól
folia spożywcza
Z kromek chleba okroić skórkę. Masło utrzeć na pulchną masę tak, by się dało łatwo rozsmarować.
Twarożek rozgnieść widelcem, dodać sól i dobrze wymieszać. Liście sałaty dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
Z plasterków salami zdjąć skórkę. Chleb posmarować masłem. Na 10 kromkach położyć po 1 liściu sałaty i po 4 plasterki salami. Na to nałożyć warstwę twarożku.
Każdą kanapkę przykryć kromką chleba posmarowaną masłem. Przygotowane kanapki przycisnąć deseczką, by wyrównać ich grubość, następnie przekroić wzdłuż przekątnej na trójkąty.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.