MENU
ZWIŃ MENU

Sandwicze z salami

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania, czas przygotowania: 15 min.

Składniki

20 kromek pieczywa tostowego
100 g masła
150 g tłustego twarożku śmietankowego
40 plasterków salami
1 główka kruchej sałaty
sól
folia spożywcza

Przyrządzanie

Z kromek chleba okroić skórkę. Masło utrzeć na pulchną masę tak, by się dało łatwo rozsmarować.

Twarożek rozgnieść widelcem, dodać sól i dobrze wymieszać. Liście sałaty dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.

Z plasterków salami zdjąć skórkę. Chleb posmarować masłem. Na 10 kromkach położyć po 1 liściu sałaty i po 4 plasterki salami. Na to nałożyć warstwę twarożku.

Każdą kanapkę przykryć kromką chleba posmarowaną masłem. Przygotowane kanapki przycisnąć deseczką, by wyrównać ich grubość, następnie przekroić wzdłuż przekątnej na trójkąty.

Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Makaron z salami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

225g makaronu błyskawicznego
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w plastry
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w krążki
225g salami, pokrojonego w paseczki
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
starty ser parmezan

Sandwicze z kremem serowo-orzechowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

4 kromki chleba
2 rzodkiewki
4 dag masła
10 dag łagodnego sera żółtego
3 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2-3 łyżki mleka

Fasolowa w sosie jogurtowym

Forma potrawy: Sałatki

25 dag porów sałatkowych
20 dag kabanosów (lub salami w plasterkach)
15 dag sera żółtego (najlepiej edamskiego)
15-20 dag kukurydzy z puszki
szklanka czerwonej fasoli z puszki
1/2 pęczka natki pietruszki
15 dag jogurtu naturalnego
mały słoiczek majonezu
1-2 łyżki musztardy
1 główka sałaty lodowej

Sałatka z makaronu i wędlin

Forma potrawy: Sałatki

100 g suchego makaronu
250 g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50 g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki

Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki