Kanapki duńskie z tatarem

Składniki potrawy

10 kromek chleba razowego
40g surowej polędwicy wołowej
10 jajeczek przepiórczych
125g masła
1 cebula
1 mały słoik ogorków konserwowych
2 łyżki kaparów lub siekanych grzybów marynowanych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej

Przyrządzanie

Z kromek chleba razowego odciąć skórkę.
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Ostrym nożem skrobać powierzchnię mięsa. Kolejne warstwy zeskrobanego mięsa zbierać do miski. Dodać oliwę, dokładnie wymieszać.
Masło utrzeć z musztardą na jednolitą masę. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Jajka przepiórcze umyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka odrzucić, żółtka zostawić w skorupkach.
Chleb posmarować masłem musztardowym.
Na każdą kromkę położyć warstwe tatara o grubosci 1 cm w taki sposób, by na brzegu kanapki z każdej strony zostawić wolny pasek szerokości 1 cm. Dwa przeciwległe rogi kanapki przybrać kaparami, dwa pozostałe posiekanymi ogórkami. Pomiędzy nimi, na brzegach kanapki ułożyć posiekaną cebulę. We wgłębieniu na środku tatara umieścić żółtko jajeczka przepiórczego.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl