25 dag topionego sera
3/4 szklanki mleka
sól
2 łyżki musztardy
1 roztrzepane jajko
Do podania z:
chlebem / bułkami (kanapki)
Ser topiony pokroić na małe kawałeczki, stopić na bardzo małym ogniu lub na parze.
Dodać wszystkie składniki poza jajem.
Wymieszać, podgrzewać mieszając, zestawić z ognia.
Wlać jajo, wstawić z powrotem na mały ogień i podgrzewać aż do ścięcia się jaja.
Wlać masę do naczynia, ubijać dobrze, tak żeby nie zrobił się kożuszek.
Pastę podawać do kanapek (po ochłodzeniu).
Pasta z żółtego sera z wędliną
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
25 dag żółtego sera
10 dag szynki lub kiełbasy
sól
1 szklanka kefiru
ketchup
Pasta z makreli i białego sera
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
1 makrela wędzona
kostka białego półtłustego sera
łyżeczka masła
sól, pieprz
trochę papryki