cojemy.pl > Kolacje > Kanapki z twarogiem i dżemem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z kalafiorem ale bez pieprzu i soli

Kanapki z twarogiem i dżemem

Formy potrawy: kolacja, śniadanie, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

3-4 kromki chleba
10dag twarogu
8-10dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)

Przyrządzanie

Składniki na jedą osobę, dla większej ilości osób nalezy je odpowiednio zwiększyć.
Jeżeli używamy masła to kromki chleba najpierw cienko posmarować masłem.
Następnie kromki smarujemy nie za grubą i równą warstwą twarogu. Ważne aby twaróg był gęsty i łatwo rozsmarowywał się na chlebie.
Następnie na warstwie twarogu rozsmarowujemy warstwę dżemu - który także powinien być dość gęsty i nie rozpadać się.
Znakomite kanapki na śniadanie jak i kolację.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Chleb (każdy rodzaj), Chleb biały, Chleb razowy, Chleb tostowy, Dżem, Masło, Ser biały, twaróg, Truskawki i poziomki, Wiśnie

Podobne przepisy

Kanapki duńskie z tatarem

Forma potrawy: Śniadanie
10 kromek chleba razowego
40g surowej polędwicy wołowej
10 jajeczek przepiórczych
125g masła
1 cebula
1 mały słoik ogorków konserwowych
2 łyżki kaparów lub siekanych grzybów marynowanych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
» zobacz przepis

Kanapki glazurowane z musem z łososia

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki

Galaretka:
200ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny

Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100ml śmietany kremówki
60g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kanapki z krewetkami

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80g gęstego majonezu
1 pęczek koperku

Sos majonezowy:
120g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Grzanki z serem mozzarella

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
250g chleba
100g sera mozzarella lub bryndzy owczej
8 łyżek mąki
2 jaja
sól
oliwa do smażenia
» zobacz przepis

Strucla z dżemem

Forma potrawy: Ciasto
60dag (3 szklanki) mąki
3/4 szklanki mleka
5dag drożdży
10dag (5 łyżek) cukru
8dag margaryny
2 jaja
szczypta soli
10dag marmolady
30dag dżemu, tłuszcz do formy
» zobacz przepis

Sałatka z twarogiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 cukrowa sałata
2 marchewki
sparzony i obrany pomidor
1/2 łyżki posiekanych liści selera, zielonej pietruszki lub koperku
1/2 szklanki sosu vinaigrette
szklanka rozkruszonego twarogu
» zobacz przepis

Grzanki z szynką

Forma potrawy: Śniadanie, Zapiekane
8 kromek bułki
8 plastrów sera ostrowskiego lub edamskiego
4 plastry szynki
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżeczki tymianku, oregano lub bazylii
» zobacz przepis

Kanapki duńskie ze śledziem i jajkiem

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
10 kromek pumpernikla
10 jajek
1 mała puszka czerwonego kawioru
15 filetów śledziowych
80g masła
1 pęczek szczypiorku
» zobacz przepis

Kanapki z Kornwalii

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
1 pomarańcza
2 jabłka
3 łyżki majonezu
6 łyżek śmietany
łyżka tartego chrzanu
cebula
4 łyżki gęsiego smalcu
4 płaty pieczeni wołowej (rostbefu)
4 duże kromki bułki pszennej
sól
cukier
pieprz
» zobacz przepis

Tort z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
3 jajka
8dag cukru
8dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3dag posiekanych pistacji

Krem:
30dag jeżyn (mogą być mrożone)
25dag twarogu śmietankowego
25dag mleka skondensowanego
12dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30dag winogron
galaretka winogronowa
» zobacz przepis

Babeczki jabłkowe

Forma potrawy: Ciasto
25dag mąki
8dag cukru pudru
żółtko z jednego jajka
szczypta soli
15dag masła
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
3 łyżki budyniu waniliowego
5dag cukru
25dag twarogu
40dag kwaśnych jabłek
cytryna
5dag dżemu brzoskwiniowego
3dag siekanych pistacji
» zobacz przepis

Delicja bananowa

Forma potrawy: Deser
4 banany
8 łyżek dżemu lub konfitury malinowej
850g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
drobno posiekane orzechy (do przybrania)
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.