MENU
ZWIŃ MENU

Kanapki z twarogiem i dżemem

Formy potrawy: Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 1

Składniki

3-4 kromki chleba
10 dag twarogu
8-10 dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)

Przyrządzanie

Składniki na jedą osobę, dla większej ilości osób nalezy je odpowiednio zwiększyć.

Jeżeli używamy masła to kromki chleba najpierw cienko posmarować masłem.

Następnie kromki smarujemy nie za grubą i równą warstwą twarogu. Ważne aby twaróg był gęsty i łatwo rozsmarowywał się na chlebie.

Następnie na warstwie twarogu rozsmarowujemy warstwę dżemu - który także powinien być dość gęsty i nie rozpadać się.

Znakomite kanapki na śniadanie jak i kolację.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z twarogiem

Forma potrawy: Sałatki

1 cukrowa sałata
2 marchewki
sparzony i obrany pomidor
1/2 łyżki posiekanych liści selera, zielonej pietruszki lub koperku
1/2 szklanki sosu vinaigrette
szklanka rozkruszonego twarogu

Kanapki duńskie z tatarem

Forma potrawy: Śniadania

10 kromek chleba razowego
40 g surowej polędwicy wołowej
10 jajeczek przepiórczych
125 g masła
1 cebula
1 mały słoik ogorków konserwowych
2 łyżki kaparów lub siekanych grzybów marynowanych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
 

Kanapki glazurowane z musem z łososia

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50 g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki

Galaretka:
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny

Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100 ml śmietany kremówki
60 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Kanapki z krewetkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80 g gęstego majonezu
1 pęczek koperku

Sos majonezowy:
120 g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz