Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska
1 kalafior (60 dag)
cukier i sól
Sos:
20 dag szpinaku
1/2 szklanki śmietany
1/2 pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
Kalafior oczyścić, opłukać, ugotować na półmiękko (8-10 minut) w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, osączyć, ostudzić i podzielić na cząstki.
Przygotować sos:
Szczypiorek umyć, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Szpinak przebrać, opłukać, sparzyć, odcedzić, osączyć, zmiksować wraz z czosnkiem, połączyć ze śmietaną i szczypiorkiem.
Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Kalafior polać sosem.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 kalafior (60 dag)
cukier
sól
Sos:
1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)
4-6 brzoskwiń z puszki
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 kalafior (60 dag)
5 dag rodzynek
5 dag orzeszków ziemnych
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 średni kalafior
2 avocado
1 jogurt naturalny
2 łyżki oliwy
4 łyżeczki soku z cytryny
sałata
rzodkiewki
1/4 sos Tobasco
sól, pieprz
Sałatka wiosenna do mięs i ryb
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
10 dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany