5 jajek
1 cebula
kawałek imbiru (1 cm)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka kolendry
1 łyżka proszku chilli
2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kminku
2 łyżki wody
4 łyżki soku cytrynowego
2 świeże papryczki chilli
1 pomidor
sól
Jajka umyć, zalać wodą i ugotować na twardo. Następnie obrać i ponacinać ze wszystkich stron.
Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Imbir obrać i pokroić na wiórki. Czosnek obrać, przełożyć do moździerza i utrzeć.
Papryczki ponacinać z obydwu stron. Pomidor pokroić w ćwiartki.
Olej rozgrzać w garnku, podsmażyć na nim cebulę, imbir i czosnek.
Kolendrę, proszek chilli, kurkumę i kminek przełożyć do miski i wymieszać z wodą. Przełożyć do garnka, dodać sól i wymieszać. Smażyć, aż zioła zaczną wydzielać aromat. Dodać sok z cytryny i dusić jeszcze przez 10 minut.
Jajka przełożyć do garnka, dobrze wymieszać. Dodać papryczki oraz pomidor.
Dusic przez następne 5 minut, aż jajka przesiąkną przyprawami.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl