Forma potrawy: Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 2, czas przygotowania: 30 min.
4 jajka
1 mały pomidor
1/2 cebuli
1/4 ząbka czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżki sera cheddar
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
olej do smażenia
Do podania:
placki tortilla
Papryczke chilli opiec na patelni lub nad płomieniem. Zdjąć skórkę, usunąć nasiona. Pociąć w paseczki.
Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, drobno pokroić. Zmiksować razem z pomidorem, następnie przetrzeć przez sito. Ser zetrzeć na tarce.
W garnku rozgrzać olej. Włożyć przetarte pomidory i smażyć przez 5 minut. Dodać sól, pieprz, smażyć przez następne 5 min. Zmniejszyć ogień, wlać ostrożnie jaja tak, by żółtka się nie rozlały. Doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone chilli i starty ser. Zmniejszyć ogień do małego i utrzymywać, aż do ścięcia jaj.
Przed podaniem położyć na każdej porcji łyżkę śmietany. Podawać z gorącymi tortillami.
Sałatka pieczarkowa z brokułami
Forma potrawy: Sałatki
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50 dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz
Sałatka pieczarkowa z kukurydzą
Forma potrawy: Sałatki
5 dużych świeżych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 jajka na twardo
1 mały słoik majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypiorek
Forma potrawy: Sosy
Forma potrawy: Śniadania
4 jajka
5 ugotowanych ziemniaków
łyżka ketchupu
5 dag słoniny
2 łyżki mleka
natka pietruszki lub szczypiorek
sól, pieprz