120g soczewicy
230g ryżu
1-2 łyżki oliwy
woda
1 cebula
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
sól, pieprz
1 łyżka ziaren sezamowych
140ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mięty
1/8 łyżeczki chilli
Soczewicę przebrać, umyć pod bieżącą wodą. Ryż umyć i moczyc przez 30 minut w dużej ilości wody. Jeżeli soczewica jest stara, to również wymaga moczenia.
Soczewicę przełożyć do tak dużego garnka, aby ryż i soczewica wypełniły go do połowy. Zalać wodą na wysokość 3 cm. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (od 15 minut do 1 godziny). Dodać wody jeżeli trzeba. Czym starsza soczewica, tym wymaga dłuższego gotowania.
Do ugotowanej soczewicy dodać odcedzony ryż. Dobrze wymieszać, dodać sól, pieprz, 1 lub 2 łyżki oliwy i zalać wodą na wysokość 8 cm od dna garnka. Zagotować, zmniejszyć ogień, zakryć pokrywką i gotować 15 minut. Sprawdzić, czy ryż jest gotowy. Jeśli trzeba, gotować jeszcze około 5 minut.
Cebulę pokroić na plasterki i usmażyć na złoty kolor na maśle lub oleju. Obsuszyć na bibułce.
Ziarna sezamowe uprażyć na suchej patelni.
Ryż z soczewicą przełożyć do miski, przybrać smażoną cebulą i posypać ziarnem sezamowym.
W osobnej misce podać jogurt wymieszany z miętą i chilli.