25dag soczewicy
2 ziemniaki
25dag cukinii
25dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625ml wody
olej, sól, pieprz
Soczewicę dobrze wypłukać, zalać wodą i odstawić na jedną dobę.
Soczewicę odcedzić i przełożyć do dużego garnka, zalać 625 ml wody, następnie gotować do miękkości na małym ogniu przez około godzinę i 15 minut.
Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, cukinię i pory pokroić na plasterki. Jarzyny połączyć z soczewicą, dodać sól i pieprz, następnie gotować 15-20 min.
Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodać roztarty czosnek, smażyć jeszcze przez minutę. Połączyć z soczewicą i jarzynami.
Posiekaną pietruszkę przełożyć do garnka, wymieszać z soczewicą. Dodać sok cytrynowy i gotować jeszcze 2 minuty.
Gulasz przełożyć do dużej miski i podać. Można też podać na zimno z gorącym chlebkiem typu pitta.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl