Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
1,5 szklanki ryżu
3 szklanki wrzącej wody
40 dag posiekanych pieczarek
0,5 szklanki posiekanej cebuli
0,25 szklanki posiekanego selera
0,5 szklanki startej marchewki
6 łyżek oliwy lub oleju
0,5 szklanki ketchupu
0,5 szklanki startego żółtego sera
sól, pieprz
Cztery łyżki oliwy rozgrzać w małym rondlu, dodać pieczarki, cebulę, seler i marchewkę, smażyć na małym ogniu przez 10 min. często mieszając.
Ketchup doprawić pieprzem, rozprowadzić małą ilość wody, wlać do jarzynek przykryć, dusić na małym ogniu przez 15 min.
Dwie łyżki oliwy wlać do patelni lub garnka, rozgrzać, wsypać wypłukany i osączony ryż, mieszając smażyć na złoty kolor.
Wlać wrzącą wodę, osolić, zamieszać, przykryć, gotować na małym ogniu przez 15 min. Wlać jarzynki, wymieszać, gotować dalsze 10 min.
Wyłożyć na talerz i posypać serem.
Forma potrawy: Dania główne
20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra
Forma potrawy: Zupy
6-7 papryk
1 i 1/2 litra rosołu
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
2-3 serki topione
1 żółtko
sól, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
szklanka ketchupu
3 łyżki stopionego masła
2 roztrzepane jaja
sól, pieprz
zielenina
mizeria
Forma potrawy: Dania główne
1 mały kurczak (0,8 - 0,9 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 filety anchois w oleju
25 dag przecieru lub 10 dag koncentratu pomidorowego
10 dag dużych zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
sok z ćwiartki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz, sól
kilka szczypt mąki
Do podania:
ryż
Do ozdoby:
sałata