1kg gruszek
25dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5dag orzechów włoskich
2,5dag rodzynek
sól
Niekoniecznie:
bita śmietana
Należy wyrobić ciasto: mąkę wysypać na stolnicę, ale nie całą, zostawić w łyżki stołowe. Do mąki dodać pokrojoną na kawałki margarynę, żółtka i cukier puder. Całość zagnieść i dodać niewielką szczyptę soli. Wyrabiając ciasto, co jakiś czas dosypywać odrobinę z odłożonej mąki. Kiedy będzie gotowe, wstawić na około 30-40 minut do lodówki.
Gruszki obrać, przeciąć na połowę i wyciąć gniazda nasienne.
Rodzynki sparzyć, zalać alkoholem i dodać orzechy włoskie rozdrobnione na kawałki.
Mieszać i włożyć do wydrążonych połówek gruszek, po czym połówki złożyć.
W międzyczasie ciasto wałkujemy i kroimy na tyle kwadratów ile mamy złożonych gruszek.
Każdy z owoców należy dokładnie owinąć ciastem.
Owinięte ciastem owoce ułożyć na blasze wysmarowanej margaryną.
Zanim rozpocznie się pieczenie, ciasto lekko nakłuć.
Białko ubić i posmarowć nim gruszki.
Piec przez około 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni C. piekarniku.
Dla żądnych dodatkowej słodyczy i kalorii, gruszki można podać z bitą śmietaną.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl