Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 2 godz.
6 gruszek
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka masła
Ciasto:
250 g mąki
175 g masła
1 jajo
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki mleka
sól
Mąkę wraz z solą przesiać na stolnicę. Dodać masło i drobno posiekać razem z mąka ostrym nożem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kule, przykryć lub owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Gruszki obrać (pozostawiając ogonki), po czym usunąć z nich gniazda nasienne (od dołu). Posmarować masłem i wstawić na 10 minut do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika. Wyjąć i ostudzić.
Ciasto rozwałkować do grubości około 2 mm, wykroić z niego 6 równej wielkości kwadratów. Na środku każdego umieścić gruszkę. Rogi ciasta połączyć ze soba i zalepić starannie, wyciągając ciasto do góry. Wierzch ciasta ponacinać delikatnie czubkiem ostrego noża i posmarować żółtkiem rozbitym z mlekiem.
Piec 25-30 minut w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku. Podawać gorące - same, lub zimne - z bitą śmietaną.
Forma potrawy: Desery
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
Forma potrawy: Desery
3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
1 kg gruszek
25 dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5 dag orzechów włoskich
2,5 dag rodzynek
sól
Niekoniecznie:
bita śmietana
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy
Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250 ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu