MENU
ZWIŃ MENU

Gruszki w śmietance pomarańczowej

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

1 średniej wielkości pomarańcz
3 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
szklanka śmietany
3 goździki
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
4 średnie gruszki

Przyrządzanie

Pomarańczę należy wyszorować pod bieżącą, gorącą wodą, następnie sparzyć wrzątkiem. Skórkę zdjąć skrobaczką do jarzyn. Wycisnąć sok.

Do śmietany dodać goździki, cynamon i cukier. Do soku wyciśniętego z pomarańczy dodać likier, a następnie śmietanę.

Gotować 5 minut na małym ogniu w otwartym garnku.

Obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę delikatnie naciąć w "wachlarzyk".

Włożyć do sosu i dusić 5 minut na małym ogniu. Można podawać na gorąco lub zimno.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Gruszki po chińsku

Forma potrawy: Desery

4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny

Gruszki w winnym syropie

Forma potrawy: Desery

3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
 
 

Pikantne gruszki

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe

Kompot z gruszek

Forma potrawy: Napoje, Przetwory

1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20 dag cukru
3 szkl. wody
anyż gwiazdkowy
cynamon