Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
1 średniej wielkości pomarańcz
3 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
szklanka śmietany
3 goździki
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
4 średnie gruszki
Pomarańczę należy wyszorować pod bieżącą, gorącą wodą, następnie sparzyć wrzątkiem. Skórkę zdjąć skrobaczką do jarzyn. Wycisnąć sok.
Do śmietany dodać goździki, cynamon i cukier. Do soku wyciśniętego z pomarańczy dodać likier, a następnie śmietanę.
Gotować 5 minut na małym ogniu w otwartym garnku.
Obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę delikatnie naciąć w "wachlarzyk".
Włożyć do sosu i dusić 5 minut na małym ogniu. Można podawać na gorąco lub zimno.
Forma potrawy: Desery
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
Forma potrawy: Desery
3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe