500g piersi z kury lub kurczaka
120g łuskanych orzechów włoskich
4 łyżki mąki kartoflanej
3 białka
25ml sherry
olej lub sklarowane masło do smażenia
sól, pieprz
Piersi kurczaka oczyścić z błon i tłuszczu, następnie umyć, osuszyć i pokroić w poprzek na plastry grubości 1 cm.
Następnie przełożyć do miseczki, posolić, wlać sherry, wymieszać i odstawić na 20 min.
Orzechy drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z mąką kartoflaną. Dodać orzechy, delikatnie wymieszać.
Pokrojone filety wyjąć z miseczki, osączyć, obtoczyć w mieszaninie piany, mąki i orzechów.
Olej rozgrzać mocno na patelni. Wkładać filety i smażyć na złoty kolor (ok. 3 min z każdej strony).
Wyjąć, osączyć z tłuszczu, przełożyć na półmisek. Przed podaniem doprawić pieprzem i ewentualnie posolić.