Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 50 min.
500 g piersi z kury lub kurczaka
120 g łuskanych orzechów włoskich
4 łyżki mąki kartoflanej
3 białka
25 ml sherry
olej lub sklarowane masło do smażenia
sól, pieprz
Piersi kurczaka oczyścić z błon i tłuszczu, następnie umyć, osuszyć i pokroić w poprzek na plastry grubości 1 cm.
Następnie przełożyć do miseczki, posolić, wlać sherry, wymieszać i odstawić na 20 min.
Orzechy drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z mąką kartoflaną. Dodać orzechy, delikatnie wymieszać.
Pokrojone filety wyjąć z miseczki, osączyć, obtoczyć w mieszaninie piany, mąki i orzechów.
Olej rozgrzać mocno na patelni. Wkładać filety i smażyć na złoty kolor (ok. 3 min z każdej strony).
Wyjąć, osączyć z tłuszczu, przełożyć na półmisek. Przed podaniem doprawić pieprzem i ewentualnie posolić.
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
Do przybrania:
gałązki pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
2 filety z piersi kurczaka
2 banany
cebula
2-3 ząbki czosnku
olej
curry
cynamon
ostry pieprz lub ostra papryka w proszku
sok z cytryny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
2 jaja
pół szklanki mleka
2 łyżki oleju
6 pomidorów
2 łyżki oleju (ponownie)
mąka
bułka tarta
masło
Filety z kurczaka z pomidorami
Forma potrawy: Dania główne
5 listków laurowych
4 gałązki tymianku
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
4 filety z kurczaka
70 dag pomidorów
1 cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
200 ml rosołu
4 plastry cytryny
Do podania:
ryż ugotowany na sypko