Filety z kurczaka z pomidorami

Składniki potrawy

5 listków laurowych
4 gałązki tymianku
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
4 filety z kurczaka
70dag pomidorów
1 cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
200ml rosołu
4 plastry cytryny

Do podania:
ryż ugotowany na sypko

Przyrządzanie

Trzy listki laurowe i połowę tymianku drobno posiekać, wymieszać z 1 łyżką oleju i posmarować filety z kurczaka, przykryć, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Mięso osuszyć, posypać solą i świerzo zmielonym pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać pozostały olej, smażyć na nim mięso kilka minut ze wszystkich stron na średnim ogniu, po czym zmniejszyć ognień i smażyć mięso jeszcze 10 minut, przełożyć na talerz.

Czosnek obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodać cebulę i pozostałe listki laurowe. Całość oprószyć słodką papryką, dusić 10 minut na małym ogniu. Podlać rosołem, krótko zagotować. Włożyć pomidory, dusić 2 - 3 minuty na małym ogniu pod przykryciem.

Do pomidorów dodać pozostały tymianek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso pokroić w plasterki. Na czterech talerzach umieścić porcje mięsa i pomidorów. Gotowe danie udekorować plasterkami cytryny.

Filety drobiowe z pomidorami podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z ugotowanym na sypko ryżem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl