Forma potrawy: Dania na grilla, potrawa wegetariańska
cukinia
ser feta
czarne oliwki
oliwa
koperek
Cukinię pokroić w cienkie, długie paski. W te paski zawinąć po kosteczce sera feta, spiąć wykałaczką.
Każdą roladkę ozdobić oliwką.
Oliwę wymieszać z posiekanym koperkiem i skropić roladki.
Piec na grillu (najlepiej na tacce) przez kilka minut.
Szaszłyczki wieprzowe z grilla
Forma potrawy: Dania na grilla
8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
4 duże papryki
50 dag cukinii
4 duże pomidory
40 dag pieczarek
sól, pieprz
4-5 łyżek octu lub soku z cytryny
8-10 łyżek oliwy
Forma potrawy: Zapiekane
po 1 czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryce
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
50 dag pomidorów z puszki
1/2 szklanki bulionu
pęczek bazylii
2 opakowania sera feta
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Składniki na około 16 porcji:
15 dag wędzonego łososia w plastrach
15 dag kremowego serka
sól
pieprz
kawałek ostrej papryczki
kawałek świeżego ogórka
rukola do dekoracji
koperek (niekoniecznie)
ser kozi (niekoniecznie)