Dynia po japońsku

Składniki potrawy

450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego

Przyrządzanie

Przekroić dynię na pół, usunąć pestki. Umyć dynię i pokroić na kawałki po około 5 cm kw. Skórkę dyni powycinać dekoracyjnie „w ciapki”; można też całkowicie obrać ją ze skóry.

Ułożyć kawałki dyni skórką do dołu w rondlu. Zalać 1 1/2 szklanki dashi (lub bulionem), dodać mirin (lub wódkę) i cukier. Wyciąć krążek pergaminu lub folii aluminiowej wielkości średnicy rondla.

Ułożyć luźno na kawałkach dyni. Przykryć rondel pokrywką. Całość zagotować na średnim ogniu. Gotować intensywnie 4 min, po czym ostrożnie przewrócić kawałki dyni i gotować dalsze 4 min, przykrywając dynię krążkiem folii i pokrywką.

Dodać sos sojowy i ewentualnie pozostałą 1/2 szklanki dashi. Gotować pod przykryciem z folii i pokrywką ok. 7–8 min, aż dynia będzie miękka.

Dynię podawać na gorąco lub ostudzoną do temperatury pokojowej.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl