Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
500 g dyni
1 biała cebula
2 łyżki oleju sezamowego
1 czerwona papryczka chili
1/2 łyżeczki przyprawy chili
sól
Do podania:
ryż lub pieczywo
Dynię starannie obrać i usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka, papryczkę posiekać.
Na patelni rozgrzać olej sezamowy, włożyć cebulę i papryczkę, smażyć ok. 2 min.
Dodać dynię, przyprawę chili i sól. Wszystkie składniki lekko podsmażyć, a następnie przykryć i dusić ok. 10 min.
Podawać do ryżu lub pieczywa.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery
4 pomarańcze
200 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 kieliszek porto
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Zapiekane
1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon