Dynia marynowana po śląsku

Składniki potrawy

dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10g soli
50g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu

Przyrządzanie

Dojrzałą twardą dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody na 5 minut, osączyć i oziębić na sicie. Układać do słoi.

Przygotować zalewę, biorąc na 2 szklanki wody niepełną szklankę 6% octu, 10 g soli i 50 g cukru, kilka goździków i kawałek laski cynamonowej.

Zalewę zagotować, wrzącą ostrożnie zalewać dynię w słoikach, do każdego dodać parę listków estragonu lub rozmarynu.

Zamknąć zakrętkami i pasteryzować w temperaturze 85°C przez 15 minut.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl