MENU
ZWIŃ MENU

Dynia marynowana 2

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

2 kg dyni oczyszczonej ze skóry i pestek
1 kg cukru
1 szklanka wody
10–15 goździków
30–50 g imbiru
ocet winny

Przyrządzanie

Dynię pokroić w kostkę i zalać taką ilością octu winnego, aby została całkowicie przykryta. Odstawić na 48 godz.

Po tym czasie przygotować syrop z cukru i wody; goździki i imbir (jeśli nie jest mielony) wsypać do woreczka z gazy i zanurzyć go we wrzącym syropie (imbir mielony wsypać do syropu bezpośrednio).

Dynię odcedzić z zalewy octowej, włożyć do syropu i zagotować.

Przełożyć gorącą razem z zalewą do małych słoików, tak by zawartość nie sięgała wyżej niż do 3/4 wysokości, zamknąć i pasteryzować w temperaturze zbliżonej do temperatury wrzenia wody przez 15–20 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dynia marynowana

Forma potrawy: Przetwory

Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon

Dynia marynowana domowym sposobem

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania

Dynia marynowana 1

Forma potrawy: Przetwory

2 kg dyni
500 g cukru
1 szklanka octu
1 szklanka wody
kilkanaście goździków

Dynia marynowana po śląsku

Forma potrawy: Przetwory

dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10 g soli
50 g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu