Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
2 kg dyni oczyszczonej ze skóry i pestek
1 kg cukru
1 szklanka wody
10–15 goździków
30–50 g imbiru
ocet winny
Dynię pokroić w kostkę i zalać taką ilością octu winnego, aby została całkowicie przykryta. Odstawić na 48 godz.
Po tym czasie przygotować syrop z cukru i wody; goździki i imbir (jeśli nie jest mielony) wsypać do woreczka z gazy i zanurzyć go we wrzącym syropie (imbir mielony wsypać do syropu bezpośrednio).
Dynię odcedzić z zalewy octowej, włożyć do syropu i zagotować.
Przełożyć gorącą razem z zalewą do małych słoików, tak by zawartość nie sięgała wyżej niż do 3/4 wysokości, zamknąć i pasteryzować w temperaturze zbliżonej do temperatury wrzenia wody przez 15–20 minut.
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
Dynia marynowana domowym sposobem
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
Forma potrawy: Przetwory
2 kg dyni
500 g cukru
1 szklanka octu
1 szklanka wody
kilkanaście goździków
Forma potrawy: Przetwory
dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10 g soli
50 g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu