Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
papryka
oliwa
opcjonalnie czosnek
Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć nasiona i ogonek. Ułożyć na blasze skórą do góry.
Wsunąć pod opiekacz i trzymać tak długo, aż sie skóra spali miejscami, będzie miala wielkie czarne piegi. Wyjąć z pieca i przykryć szczelnie folią. Po ostygnięciu usunąć skórę - łatwo schodzi, jak ze sparzonych pomidorów. Można również piec na grillu.
Zagrzać w garnku odpowiednią ilość dobrej oliwy, aż zacznie być mglista na powierzchni, dodać paprykę, znowu zagrzać.
Następnie gorące płaty papryki ciasno zapakować w słoiki, gorącą oliwą zalać paprykę w słoikach, w każdy słoik wsunąć nóż i pomieszać, aby bąbelki powietrza podeszły do góry, zakręcić słoiki, odwrócić do wystygnięcia.
Jeżeli jakiś się nie zassie, to wstawic do lodówki, można trzymać 2-3 miesiące. Do przetowru można dodać czosnku.
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
ładny karczek - 6 plastrów
musztarda
ogórek kiszony pokrojony w plasterki
pieprz
przyprawa do mięsa z grilla
czosnek zmiażdzony-duży ząbek
oliwa
papryka czerwona
Forma potrawy: Sosy
olej roślinny
sos diabelski (keczup)
musztarda
pieprz
sól
cebula
ogórek surowy
papryka czerwona
Forma potrawy: Sałatki
3 plasterki żółtego sera ostrego
olej
sól
keczup ostry chilli
majonez
ocet winny
pół puszki tuńczyka w oleju
pół papryki czerwonej
pół ogórka
pół puszki kukurydzy
papryka ostra w proszku
Forma potrawy: Zapiekane
20 g makaronu
20 dkg pieczarek
pół szklanki zielonego groszku
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
szklanka śmietany
10 dkg startego żółtego sera
papryka w proszku
sól, pieprz