Czerwona papryka w oliwie

Składniki potrawy

papryka
oliwa
opcjonalnie czosnek

Przyrządzanie

Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć nasiona i ogonek. Ułożyć na blasze skórą do góry.

Wsunąć pod opiekacz i trzymać tak długo, aż sie skóra spali miejscami, będzie miala wielkie czarne piegi. Wyjąć z pieca i przykryć szczelnie folią. Po ostygnięciu usunąć skórę - łatwo schodzi, jak ze sparzonych pomidorów. Można również piec na grillu.

Zagrzać w garnku odpowiednią ilość dobrej oliwy, aż zacznie być mglista na powierzchni, dodać paprykę, znowu zagrzać.

Następnie gorące płaty papryki ciasno zapakować w słoiki, gorącą oliwą zalać paprykę w słoikach, w każdy słoik wsunąć nóż i pomieszać, aby bąbelki powietrza podeszły do góry, zakręcić słoiki, odwrócić do wystygnięcia.

Jeżeli jakiś się nie zassie, to wstawic do lodówki, można trzymać 2-3 miesiące. Do przetowru można dodać czosnku.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl