Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska
4 średnie cukinie lub małe kabaczki
4 łyżki startego żółtego sera
Farsz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku
3 strągi papryki(2 czerwone i żółta)
4 pomidory
łyżka bułki tartej, 4 łyżki oleju, łyżka ziół prowansalskich
kilka listków bazylii, pieprz mielony, sól
Cukinię cieniutko obrać (bardzo młode zostawić ze skórką), następnie przeciąć wzdłuż, łyżką usunąć pestki i wydrążyć trochę miąższu. Powstałe łódeczki zblanszować ostudzić, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.
Cebulę, paprykę i pomidory umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić w rondlu cebulę, dodać paprykę, miąższ cukini i pomidory. Dusić kilka minut.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, tartą bułkę, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem łódeczki, posypać bazylią i żółtym serem. Zapiekać ok. 20 min w gorącym piekarniku (180-200C).
Po wyjęciu z piekarnika od razu serwować.
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili
Forma potrawy: Dania na grilla
oscypek ( nie wędzony) 60 dag
cukinia 2 szt
tymianek 1 kubeczek
oliwki 10 dag
oliwa 4 łyżki płaskie
szczypiorek