Cukinia z kaparami i miętą

Składniki potrawy

500g cukinii
kilkanaście listków świeżej mięty
słoiczek marynowanych kaparów
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przyrządzanie

Obrać cukinię i pokrojoną na kawałki przełożyć do rondla, następnie zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.

Miękką cukinię odcedzić na sitku, wystudzić, przełożyć do salaterki i rozgnieść widelcem.

Do masy dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę posiekanych listków mięty, po łyżce zalewy z kaparów i octu oraz sól i pieprz.

Całość wymieszać, posypać kaparami i udekorować pozostałymi listkami mięty.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl