1kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól
Cielęcinę pokroić na małe paseczki, mniej więcej jednakowej wielkości, w poprzek włokien i wrzucić na patelnię na rozgrzane masło odrobinę osolić i podsmażyć na ostrym ogniu około 2-3 minut.
Kiedy mięso się podrumieni dodajemy opłukane kurki (grzybów nie moczyć tylko delikatnie opłukać pod bieżącą wodą).
Wszystko trzeba przemieszać jeszcze osolić i popieprzyć białym pieprzem a następnie podlewamy dość obficie białym winem.
Gdy wino prawie całkowicie wyparuje znaczy to, że możemy przystąpić do kolejnego etapu.
Dodajemy wtedy około łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy a następnie dolewamy słodkiej śmietanki.
Wszystko mieszamy do zagotowania a potem już tylko spożywamy ze smakiem