MENU
ZWIŃ MENU

Cielęcina z kurkami lub rydzami

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

1 kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2 kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól

Przyrządzanie

Cielęcinę pokroić na małe paseczki, mniej więcej jednakowej wielkości, w poprzek włokien i wrzucić na patelnię na rozgrzane masło odrobinę osolić i podsmażyć na ostrym ogniu około 2-3 minut.

Kiedy mięso się podrumieni dodajemy opłukane kurki (grzybów nie moczyć tylko delikatnie opłukać pod bieżącą wodą).

Wszystko trzeba przemieszać jeszcze osolić i popieprzyć białym pieprzem a następnie podlewamy dość obficie białym winem.

Gdy wino prawie całkowicie wyparuje znaczy to, że możemy przystąpić do kolejnego etapu.

Dodajemy wtedy około łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy a następnie dolewamy słodkiej śmietanki.

Wszystko mieszamy do zagotowania a potem już tylko spożywamy ze smakiem

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Cielęcina Weck

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

cielęcina 50 dkg.
liść laurowy 5 szt.
pieprz (ziarnisty)
ziele angielskie
żelatyna 2 łyżeczki
sól

Cielęcina w glazurze śliwkowej

Forma potrawy: Dania na grilla

6 sznycli cielęcych
dip śliwkowy ( powidła, 2 łyżki wytrawnego białego wina, cynamon)
sól

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Dania główne

 
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
 

Bób z kurkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje

 
50 dag bobu
30 dag kurek
2 cebulki dymki
2 łyżki masła
sól, pieprz