Forma potrawy: Dania główne
1 kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2 kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól
Cielęcinę pokroić na małe paseczki, mniej więcej jednakowej wielkości, w poprzek włokien i wrzucić na patelnię na rozgrzane masło odrobinę osolić i podsmażyć na ostrym ogniu około 2-3 minut.
Kiedy mięso się podrumieni dodajemy opłukane kurki (grzybów nie moczyć tylko delikatnie opłukać pod bieżącą wodą).
Wszystko trzeba przemieszać jeszcze osolić i popieprzyć białym pieprzem a następnie podlewamy dość obficie białym winem.
Gdy wino prawie całkowicie wyparuje znaczy to, że możemy przystąpić do kolejnego etapu.
Dodajemy wtedy około łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy a następnie dolewamy słodkiej śmietanki.
Wszystko mieszamy do zagotowania a potem już tylko spożywamy ze smakiem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
cielęcina 50 dkg.
liść laurowy 5 szt.
pieprz (ziarnisty)
ziele angielskie
żelatyna 2 łyżeczki
sól
Cielęcina w glazurze śliwkowej
Forma potrawy: Dania na grilla
6 sznycli cielęcych
dip śliwkowy ( powidła, 2 łyżki wytrawnego białego wina, cynamon)
sól
Forma potrawy: Dania główne
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje
50 dag bobu
30 dag kurek
2 cebulki dymki
2 łyżki masła
sól, pieprz