Cielęcina z kurkami lub rydzami

Składniki potrawy

1kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól

Przyrządzanie

Cielęcinę pokroić na małe paseczki, mniej więcej jednakowej wielkości, w poprzek włokien i wrzucić na patelnię na rozgrzane masło odrobinę osolić i podsmażyć na ostrym ogniu około 2-3 minut.

Kiedy mięso się podrumieni dodajemy opłukane kurki (grzybów nie moczyć tylko delikatnie opłukać pod bieżącą wodą).

Wszystko trzeba przemieszać jeszcze osolić i popieprzyć białym pieprzem a następnie podlewamy dość obficie białym winem.

Gdy wino prawie całkowicie wyparuje znaczy to, że możemy przystąpić do kolejnego etapu.

Dodajemy wtedy około łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy a następnie dolewamy słodkiej śmietanki.

Wszystko mieszamy do zagotowania a potem już tylko spożywamy ze smakiem

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl